Continue Reading" />

На ринку багато фальсифікованої ікри. Як вибрати справжню?

Хоча б раз у рік, на зимові свята, ми дозволяємо собі поласувати червоною ікрою. У магазинах вибір делікатесу чималий. Але, за даними Асоціації рибалок України, до 60% червоної ікри, яку продають у нас, - сумнівного походження.

Як же тоді правильно вибрати ікру до святкового столу? Газеті "Експрес" про це розповів експерт Олександр Чистяков.

- Червона ікра - це не тільки дуже смачний продукт, але й поживний, - каже Олександр Володимирович. - У ній містяться жири, вітаміни й мінерали, майже 30% білка, який легко засвоюється організмом.

- На що потрібно передусім звернути увагу, вибираючи червону ікру?

- Якщо зупинилися на фасованому продукті, то візьміть банку в руки й потрусіть. Якщо всередині щось булькає, від купівлі краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра повинна заповнюєвати баночку щільно.

Уважно подивіться на дату пакування. Видобуток ікри триває в липні-серпні. Якщо на кришці вказаний будь-який інший місяць, значить, солили заморожену ікру або ж фасували виготовлену раніше. У такому разі якість цього продукту буде не найкращою. Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна прогинатися й здуватися. Контрафактну банку з червоною ікрою викаже неякісна поліграфія й відсутність на етикетці докладної інформації про продукт і виробника.

- Яку ікру купувати найкраще - у скляній банці чи металевій?

- Перевагу варто надати склу, адже воно дозволяє добре роздивитися колір, розмір та якість зерен ікри. Якщо ікра ніби вкрита інеєм - перед вами фальшивка.

Купуючи ікру на вагу, зверніть увагу на розсипчастість зерен. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної та не прилипати до лопатки. Якщо червона ікра більше схожа на однорідну липку масу - відмовтеся від неї.

Обов'язково поцікавтеся у продавця, коли відкрили банку. Адже ікра - продукт, що швидко псується. Відкрита банка не повинна зберігатися більш як 24 години. Щоб збільшити термін придатності такого продукту, недобросовісні продавці додають в ікру емульгатори. Звичайно, після таких маніпуляцій ікра не може бути безпечною.

- Від чого залежить колір ікри?

- Від виду риби. Найсмачніша ікра - кетова, що має оранжевий колір із червоним відтінком, доволі дрібні ікринки, тонку еластичну плівку. Якщо ікра зовсім бліда чи жовта, це означає, що вона перезріла й втратила колір. Ікра горбуші - помаранчевого або світло-оранжевого кольору, нерки - темно-червона.

- А як розпізнати штучну ікру?

- Щоб перевірити, чи справжній перед вами продукт, можна провести такий експеримент. Киньте 2-3 ікринки в посудину з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться, адже її виготовляють зазвичай із желатину та водоростей.

- Скільки часу ікру можна зберігати вдома після відкриття банки?

- У холодильнику - не довше 4-5 днів при температурі від мінус 2 до мінус 6 градусів. Але в жодному разі не можна ставити її в морозильну камеру, бо зерна ікри потріскаються.

- На що іще порадите звернути увагу?

- Варто вибирати ікру першого сорту, виготовлену за ДСТУ. Це гарантія того, що в банку поклали ікру тільки одного виду риби. Кількість солі в ікрі не повинна перевищувати 4 -- 6%.

- Чому така різна ціна на червону ікру? Баночку можна купити за 70, 120, 300 гривень чи й дорожчу.

- Вартість цього продукту залежить від способу добування. Наприклад, золотиста царська ікра (має бурштиновий колір) видобувається з осетрових, віком понад 60 років.

Леся ЯСИНЧУК

No Comments Yet.