За три місяці через ботулізм в Україні померли 9 людей: майже усі їли в’ялену рибу

Минулого року було зафіксовано 105 випадків ботулізму, з них 12 смертельних.
За три місяці в Україні зафіксовано 62 випадки ботулізму, з них 9 летальних.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак на прес-конференції у Києві. Читайте також В Україні зросла кількість жертв ботулізму Вона наголосила, що майже всі випадки пов’язані зі вживанням риби домашнього і промислового виробництва.
«За три місяці в Україні зафіксовано 62 випадки ботулізму, з них 9 закінчилися смертю. Ця хвороба може проявитися від двох до 24 годин. При найперших симптомах отруєння необхідно терміново звертатися до лікарів», - сказала Сивак.
Вона визнала, що в Україні є величезні проблеми з наявністю протиботулінічної сироватки. «Із сироваткою – суперпроблема. Ми можемо використовувати лише зареєстровані препарати.
На сьогодні жодного препарату в Україні не зареєстровано. Усі перемовини з виробниками закінчилися неуспішно. Виробникам постачати препарати невигідно. Ми маємо домовленості з міжнародними організаціями щодо гуманітарної допомоги сироватками проти ботулізму
. З Міжнародним Червоним Хрестом та ПРООН. Ми просимо якнайбільше доз, можливо, декілька сотень», - повідомила Сивак. Вона також нагадала, що минулого року було зафіксовано 105 випадків ботулізму, з них 12 смертельних.
Від чого з’являється ботулізм?
Збудник ботулізму — бактерія, що відноситься до роду клостридій, дану бактерію називають паличкою ботулізму. Збудник ботулізму існує у двох формах — спорової і вегетативної.
Вегетативна форма існує в умовах відсутності кисню. При розмноженні вегетативних бактерій ботулізму виділяється отрута, 0,3 мікрограм якої є смертельною дозою для людини. Найоптимальнішою умовою для розмноження бактерій стає температура від 20 до 37 градусів.
Збудник ботулізму гине під час кип’ятіння протягом 15 хвилин. Збудник захворювання стійкий до кислотного і сольового середовища, ботулізм в консервах міститься роками.
Спорова форма розвивається в несприятливих умовах. Такі бактерії впродовж тривалого часу зберігаються в зовнішньому середовищі, стійкі до кип’ятіння до 6 годин, до висушування, заморожування, повністю гинуть лише при автоклавуванні (температурі 120 градусів протягом півгодини).
Збудник хвороби міститься в грунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб.
Ботулізм виникає у людини при вживанні в їжу продуктів рослинного і тваринного походження без достатньої термічної обробки, заражених бактеріями ботулізму. Найчастіше виявляється ботулізм в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в’яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.
Дуже часто виявляється ботулізм в грибах домашнього консервування. Ботулізм у грибах дуже небезпечний, оскільки він призводить до захворювання всіх членів сім’ї.
Як проявляється ботулізм?
     Перші ознаки ботулізму проявляються вже через кілька годин, рідше через декілька діб після зараження, все залежить від кількості токсинів, що проникли в організм людини. Ботулізм починається, як правило, раптово. У хворого проявляються такі симптоми ботулізму:
  • порушення зору (туман або сітка перед очима, погано розрізняються предмети, що знаходяться поблизу, двоїння предметів);
  • блювота і пронос;
  • м’язова слабкість;
  • порушення процесу ковтання;
  • першіння і відчуття стороннього тіла в горлі;
  • виливання води через ніс (ботулізм важкої форми);
  • зміна тембру і висоти голосу;
  • розширення зіниць;
  • особа маскообразное;
  • дихання поверхневе;
  • підвищення або зниження артеріального тиску;
  • збільшення частоти серцебиття;
  • метаболічні зміни електрокардіограми
Як тільки проявилися перші ознаки ботулізму, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Comments are closed.